29 September 2010

Appelsinlikør & det magiske tallet


Det er høst, kulden kryper sakte frem, og luften får en ny og frisk lukt av vinteren som nærmer seg. Det er på tide å tenke på stearinlys, deilige ullpledd, varm og krydret te og myk jazz... For den forsiktige vinden i trærne øker sakte i styrke til det hviner og suser, og lukten av nellik og gløgg smyger seg inn i hjemmet...

Og plutselig er det jul. Da er det hyggelig, og en følelse av litt ekstra luksus, å ta frem sin egen, hjemmelagede likør. En av mine favoritter er appelsinlikør. Denne laget jeg i fjor, og tallet 40 er ekstremt sentralt... bare se her:

Appelsinlikør
1 appelsin med skall (vasket) , som er stukket 40 ganger med gaffel.
40 cl Rom
40 sukkerbiter (kandisukker, ser ut som brune glassbiter, gir ekstra god smak)
40 hele kaffebønner
1 hel vaniljestang (delt i to på langs)

Lagres i 40 dager. Siles og helles så på en karaffel, eller på søte flasker med feks hjemmelagede etiketter. Slike flasker gjør seg kjempeflott som julegave. Oppskriften lærte jeg av en venninne, men jeg tror oppskriften orginalt stammer herfra.

Ha en flott uke!

post signature

6 comments:

 1. Neimen så gøy! Dette ser lekkert ut, tipper det er veldig godt også. Dessuten er det kjekt å pynte høstkjøkkenet frem til jul med markens grøde...

  Jeg har laget andre typer før, men aldri appelsin. Fikk lyst til å prøve denne, takk for inspirasjonen:) Stor klem

  ReplyDelete
 2. Tusen takk for kjempehyggelig kommentar på bloggen min, og for et herlig tips på likør. Jeg har satt likør med villbringebær fra hagen. Det gir en magisk god odør. Men det fristet veldig å prøve denne også. Skal ikke se bort ifra at jeg forsøker denne :-)

  ReplyDelete
 3. Hei igjen

  Bringebærlikør: Jeg har plukket ca 750 gram bringebær, blandet med like mye sukker og helt over en helflaske med 60% sprit. Dette får akkurat plass i et 2 liters Norges glass. Så vender vi litt på glasset så ikke sukkeret forsteiner seg i bunnen. Ferdig på 2-3 mnd. Det høres kanskje mye ut med 60% alkohol, men dette vannes ut av både sukker og bær slik at alkoholprosenten nok blir nærmere 40 når dette er ferdig.

  Det var noe med lukten av denne likøren. Etter at vi hadde drukket tomt glasset så kunne vi lukte ville bringebær av det tomme glasset i flere halvtimer etterpå. Usikker på om man kan få akkurat den effekten av kjøpt bringebær, men kanskje?

  Lykke til!!

  ReplyDelete
 4. Heihei!
  Trur eg må prøve meg på en sånn likør:)
  Håpe du, Mr K og Mr B kose dåkker stort:)

  ReplyDelete
 5. Takk for oppskriften, skriver den bak øret til julegaver... :)

  ReplyDelete

Tusen takk! Jeg blir veldig glad for din kommentar:-)

Follow by Email